Veiligheidsadviezen

Veilig slapen
Natuurlijk wil je straks je kind veiligheid bieden. Je kraamverzorgende leert je hoe je een veilig kinderbedje opmaakt. Voor meer informatie kijk naar. www.veiligheid.nl

Klik op de onderstaande link om alvast alle tips over veilig slapen te lezen.

Checklist veilig slapen

Veilig slapen tips van veiligheid.nl

Roken
Roken tijdens en na de zwangerschap of in de directe omgeving van je baby raden wij sterk af.

  • Er is een duidelijk verband tussen roken en wiegendood. De kans op wiegendood is hoger als de moeder actief rookt tijdens en na de zwangerschap. Ook passief meeroken verhoogt het risico op wiegendood.
  • Baby’s en jonge kinderen zijn gevoelig voor rook. Het rook irriteert de oogjes, de slijmvliezen van de mond, neus en keel en van de luchtwegen.
  • Baby’s en jonge kinderen die in een rokerige omgeving opgroeien, beginnen in feite al op jonge leeftijd met roken. Dit kan de gezondheid van het kind op korte en lange termijn nadelig beïnvloeden.
  • Kinderen met rokende ouders hebben een duidelijk grotere kans op luchtwegenklachten dan kinderen van niet rokende ouders. Als de ouders roken in bijzijn van de baby is de kans aantoonbaar groter op astma.

De kraamverzorgende rookt niet in huis en tijdens werktijden. Ook heeft de kraamverzorgende recht op een rookvrije ruimte.