Aantal uren kraamzorg

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)
Sinds 2007 werken alle kraamcentra in Nederland verplicht met een LIP, ook wel Landelijk Indicatie protocol genoemd. Iedere kraamvrouw in Nederland krijgt standaard 49 uur kraamzorg. Het aantal uren kraamzorg dat je krijgt, wordt berekend met behulp van het Landelijk Indicatie Protocol kraamzorg (LIP). Dit is een door de zorgverzekeraars en kraamzorgorganisaties landelijk ingesteld zorgindicatiemodel.

De indicatiestelling vindt op meerdere momenten plaats: tijdens de intake, direct na de bevalling en indien nodig tijdens de kraamweek. Afhankelijk van je situatie en je behoefte aan zorg kan het aantal uren kraamzorg dat je krijgt variëren van minimaal 24 uur tot maximaal 80 uur. Tijdens je intake wordt het aantal uren waar jij recht op hebt bepaald.

Aan de hand van het LIP worden de uren van kraamzorg vastgesteld. Als de zwangerschap en bevalling goed verlopen, wordt 49 uur geïndiceerd. Echter wordt er gekeken naar jouw persoonlijke situatie, je kind en gezin. Zo kunnen er uren van af gaan of bij komen.

De eerste 8 dagen na de bevalling wordt een kraamperiode genoemd. Kraamzorg gaat in op het moment dat je bent bevallen. Moet je door omstandigheden in het ziekenhuis verblijven, dan gaan daar de dagen van af.  De herindicatie wordt na de bevalling en  tijdens de kraamweek opnieuw ingevuld. Afhankelijk van je situatie kan je extra dagen ofwel een verlening krijgen voor kraamzorg.

Jouw tevredenheid stellen wij zeer op prijs. Hierdoor neemt de kraamzorgconsulent op de 3e of 4e dag van de kraamweek contact met je op om te vragen of alles naar wens is. Uiteraard kan je zelf al veel eerder contact opnemen met ons.

Kosten
Kraamzorg in Nederland valt onder de basisverzekering. Dit houdt in dat alle kosten voor de geïndiceerde kraamzorguren, inschrijving, intake en partusassistentie door je zorgverzekeraar worden vergoed.

Wettelijke eigen bijdrage van €4 ,- per uur is een deel die door jou vergoedt moet worden. Heb je een aanvullende verzekering, dan is de kans groot dat je deze wettelijke eigen bijdrage ook door de verzekeraar vergoedt krijgt. Een aanvullende verzekering heeft ook andere voordelen zoals de vergoeding van: een uitgestelde kraamzorg, de kosten van een lactatiekundig advies, huren van een kolfapparaat en ook de kosten van het bijwonen van een borstvoedingscursus. Ook krijg je een kraampakket van de zorgverzekeraar. Kijk goed bij je polisvoorwaarden hoe je verzekerd bent.

Stagiaires en leerlingen
Wij zien opleiden in de zorg als een maatschappelijk taak. Daarom bieden wij stageplekken aan zodat leerling kraamverzorgenden kennis kunnen maken met het werkveld. Wij zijn dan ook officieel een Calibris gecertificeerd leerbedrijf.

Stagiaires staan onder begeleiding van een praktijkopleider en werken samen met gediplomeerde kraamverzorgenden. Dit heeft veel voordelen voor jou, zoals het hebben van meer handen en aandacht voor jou en je gezin.

Wij leiden ook zelf kraamverzorgenden op. De leerling kraamverzorgenden kunnen op een bepaalde periode van hun opleiding zelfstandig werken. Wens je toch geen stagiaire of een leerling, geef dit dan tijdens de intake door aan ons.